Tapétázási tanácsok

Előkészítés:

A tapétázáshoz nincs szükség különleges szerszámokra. Mérőszalag, ceruza, éles olló, vágókés, rövidszőrű kefe minden háztartásban van, ezen kívül egy széles kenőkefe, gumihenger, esetleg festőhenger, acélvonalzó és egy nagyobb asztal is kell a ragasztó tapétára kenéséhez lesimításához. A falhibák kijavításához, simítólapát, illetve a régi műanyag felületű tapéta leszedéséhez tapétakaparóra is szükségünk lesz. Vannak persze speciális tapétázó eszközök is, ezek nagyban meggyorsítják a munkát. A fal előkészítése a tapétázásra rendkívül fontos művelet. A frissen vakolt, egyenes és sima falfelületeket csak alapozni kell. A régi falfestéket a falról simítólapát (spakli) segítségével le kell vakarni. Az új tapétát általában nem szabad a régi tapétára felragasztani. A régi tapéta alatt nem látható egyenetlenségek és az átlapolások az új tapéta felhelyezése után jól láthatóvá válnak, ezért a régi tapétát mindenképpen el kell távolítani! A régi tapéta felületét tapétaleoldó folyadékkal kell áztatni, így a tapétát könnyebb eltávolítani a falról. A tapétaleoldó folyadékkal benedvesített régi tapétát a falról könnyen, egy darabban lehet eltávolítani. A tapéta lehúzását felülről lefelé kell végezni. Szükség esetén a spaklit lehet segédeszközként használni. Miután eltávolítottuk a régi tapétát elkezdődhet a vakolat javítása. A vakolatjavítási munkát megfelelő glettanyaggal (poralakú glett vagy modern, praktikus felhasználás kész készglett) kell végezni. A fal egyenetlenségeinek kijavításához és sima falfelület előállításához az egyenetlenségek és repedések kitöltésére szolgáló felületsimító glettanyagot vagy készglettet kell használni. A fal sarkainak felületét fém élvédő segítségével lehet megvédeni, amelyeket a vakolatba történő behelyezés után a glettanyaggal óvatosan be kell fedni, a falfelülettel egy szintbe kell hozni és el kell simítani. A foltokat, különösen a zsíros foltokat, mosófolyadékot tartalmazó meleg víz alkalmazásával alaposan le kell dörzsölni, majd vízzel le kell öblíteni. A fal előkészítésének utolsó fázisát a falfelület alapozása jelenti. Az erre a célra használhatjuk a tapétaragasztót (1:80 keverési arányban) amely a falon vékony filmréteget képez, amely meggátolja, hogy a ragasztót a fal túl nagy mértékben szívja be. A felhasznált vizes oldatot a ragasztó csomagolásán lévő használati utasításban foglaltak pontos betartásával kell elkészíteni. A tapéta felragasztását legkorábban az alapozó felhordása után 24 órával lehet megkezdeni.

A tapéta felragasztása

A munka megkezdése előtt az elektromos berendezések biztosítékait ki kell kapcsolni, valamint ha lehetséges a padló szegélyléceit fel kell szedni. Ezután meg kell mérni a falak magasságát (a padlótól a tapétázott falfelület felső szegélyéig). A kapott méret, amelyet a fal esetleges magasságbeli eltérései miatt körülbelül 5cm-rel meg kell növelni, egyenlő lesz a tapétázási magassággal. A falra felragasztandó tapétacsíkok számának meghatározása után meg lehet kezdeni a tekercsek felvágását. Mintás tapéta esetén a vágást úgy kell végezni, hogy a minta megfelelően illeszkedjen. Struktúra tapéta esetén az átfedések illeszkedésére kell figyelemmel lenni. Egy fal tapétázásának befejezése után a szomszédos falfelülettel kell folytatni.
A ragasztó felhordását egyenletesen, széles ecsettel kell végezni. A felvitt ragasztó mennyisége feleljen meg a tapéta nedvszívó képességének. Ügyelni kell arra (különösen a szélekre), hogy a ragasztó a tapétacsík teljes felületét befedje. A munkát a tapétázó asztalon vagy más erre a feladatra megfelelően előkészített helyen kell végezni.
A ragasztóval bevont tapétacsíknak, nedvesnek és lágynak kell lennie. A ragasztó túl gyors megszáradásának megakadályozása érdekében a ragasztóval bekent tapétát össze kell hajtani úgy, hogy a papírréteget a ragasztó egyenletesen átitassa. Ez a pihentetési idő. Három-négy tapétacsíkot kell ragasztóval bekenni, majd összehajtani és a falra való felragasztás sorrendjében félretenni. A pihentetési időt a tapétagyártók megadják, épp ezért figyelmesen el kell olvasni a használati utasítást és a tapétázást annak betartásával kell végezni!

Ügyelni kell arra, hogy vinyl tapéták esetében csak a falfelületet kell ragasztóval bekenni, különben tönkretesszük azt!

A tapétázást a szoba egyik sarkánál kell kezdeni úgy, hogy az első tapétacsík körülbelül 2 cm szélességben átérjen a szomszédos falra. Erre a fal egyenetlensége miatt van szükség. A kezdővonalat függőónnal tűzzük ki, majd jöhet a tapétacsíkok falra ragasztása.

A tapéta felragasztását felülről lefelé kell végezni. Fogjuk meg a tapétacsík két felső sarkát és hagyjuk, hogy saját súlyánál fogva nyíljon szét.

Festőhenger vagy keményszőrű kefe (megfelel tiszta, száraz, összehajtogatott ruha is) segítségével nyomjuk le és simítsuk ki a felragasztott tapétát, hogy az alatta lévő levegőbuborékok eltávozzanak. Annak érdekében, hogy a tapéta egyenletesen tapadjon, illetve a ragasztó megfelelő szétterítése céljából a tapétacsíkokat a széle felé irányuló függőleges és vízszintes mozdulatokkal kell simítani.

A tapétacsíkokat egymás után úgy kell felragasztani, hogy ne legyen közöttük hézag, illetve a tapéta mintája megfelelően illeszkedjen. A fölösleges mennyiségű ragasztót szivacs segítségével azonnal le kell törölni. A tapétacsíkokat háromféleképpen lehet egymáshoz illeszteni.

  1. A papírból készült vékony tapétát átlapolással kell illeszteni. Az illesztés történhet a két tapétalap egymás mellé csúsztatásával, majd a lapok pontos illesztésével.
  2. A két lapot átlapolással ragasztjuk a falra, majd az átlapolást középen átvágjuk, s a leeső széleket eltávolítjuk. 
  3. Az illesztéses módszernél mindig szükség van makulatúrára, vagyis aljazattapéta alkalmazására. Ez lehet egy vékony tapéta a falfelületen. Szerepe, hogy megakadályozza az illesztéseknél a tapéta száradás közbeni szétnyílását.

A hőszigetelő tapéta felragasztása

A felület előkészítése:
A hőszigetelő tapéta glettelt felületet nem igényel, ez által időt és pénzt takarít meg. A felületről a laza enyves festékréteget le kell kaparni, az olajfestéket fel kell dörzsölni, a régi tapétát le kell szedni. A felületet pormentesítjük, majd 1 rész diszperziós ragasztó és 8 rész víz keverékével kellősítjük. Az 1/8 arányú keverék kizárólag csak a por lekötésére szolgál. A penészes falakat kellősítés előtt szakszerűen letakarítjuk úgy, hogy a penész spórák szétszóródását kerüljük.
Felragasztás:
A hőszigetelő tapéta felragasztása kizárólag diszperziós ragasztóval történhet, elsősorban az alátéttapétához kifejlesztett Titan plus ragasztó javasolt, amelynek ragasztóképessége a legbiztonságosabb és a leggazdaságosabb, mivel ehhez a ragasztási technológiához lett kifejlesztve.
Alkalmazható egyéb ragasztók: Palma hőszigetelő, Akrimat-H, Mozaik, Tivebond.
Nem javasolt a por és víz keverékéből összeállított padló illetve csemperagasztók. Célszerű próbaragasztást végezni. A teljes száradási idő 24 óra.
A termék egyik oldala papírtúlnyúlással rendelkezik. Az alátéttapéta tapétázó késsel vonalzó mellett vágható. A méretre vágást követően még a tapétázó asztalon a papírtúlnyúlást 90 fokra folyamatosan haladva felsimítjuk.
Az előkészített falfelületre glettvassal felhordjuk a ragasztót, majd teddy – hengerrel egyenletesen szétdolgozzuk. Csak a felületet kell ragasztóval bekenni, majd azonnal a leszabott sávokat habos oldalával a falfelületre simítjuk!
A hőszigetelő tapétára a száradási idő eltelte után szinte bármilyen típusú tapéta felragasztható. Csak a tapétát kell bekenni tapétaragasztóval, vékonyan, de egyenletesen (az alátéttapétát nem).
A felragasztáshoz használjon megfelelő minőségű tapétaragasztót, és tartsa be a ragasztó útmutatását. Sokkal rövidebb ideig kell pihentetni a tapétát és a száradási idő hosszabb, mint a vakolt fal esetén. Fontos a folyamatos szellőztetés a túlzott párásodás elkerülése miatt.
A hőszigetelő tapéta közvetlen festése nem javasolt , ilyenkor festhető vagy fűrészporos tapéta felragasztásával válik festhetővé a felület.
Spóroljon fűtésszámláján egyszerűen!
Jó munkát kívánunk!