Tapétázási tanácsok

A tapétázási tanácsok egyik legfontosabb pontja az Előkészítés

A tapétázáshoz nincs szükség különleges szerszámokra. Mérőszalag, ceruza, éles olló, vágókés, rövid szőrű kefe minden háztartásban van, ezen kívül egy széles kenőkefe, gumihenger, esetleg festőhenger, acélvonalzó és egy nagyobb asztal is kell a ragasztó tapétára kenéséhez lesimításához. A falhibák kijavításához, simítólapát, illetve a régi műanyag felületű tapéta leszedéséhez tapétakaparóra is szükségünk lesz. Vannak persze speciális tapétázó eszközök is, ezek nagyban meggyorsítják a munkát. A fal előkészítése a tapétázásra rendkívül fontos művelet. A frissen vakolt, egyenes és sima falfelületeket csak alapozni kell. A régi falfestéket a falról simítólapát (spakli) segítségével le kell vakarni. Az új tapétát általában nem szabad a régi tapétára felragasztani. A régi tapéta alatt nem látható egyenetlenségek és az átlapolások az új tapéta felhelyezése után jól láthatóvá válnak, ezért a régi tapétát mindenképpen el kell távolítani! A régi tapéta felületét tapétaleoldó folyadékkal kell áztatni, így a tapétát könnyebb eltávolítani a falról. A tapétaleoldó folyadékkal benedvesített régi tapétát a falról könnyen, egy darabban lehet eltávolítani. A tapéta lehúzását felülről lefelé kell végezni. Szükség esetén a spaklit lehet segédeszközként használni. Miután eltávolítottuk a régi tapétát elkezdődhet a vakolat javítása. A vakolatjavítási munkát megfelelő glettanyaggal (poralapú glett vagy modern, praktikus felhasználás kész glett) kell végezni. A fal egyenetlenségeinek kijavításához és sima falfelület előállításához az egyenetlenségek és repedések kitöltésére szolgáló felületsimító glettanyagot vagy kész glettet kell használni. A fal sarkainak felületét fém élvédő segítségével lehet megvédeni, amelyeket a vakolatba történő behelyezés után a glettanyaggal óvatosan be kell fedni, a falfelülettel egy szintbe kell hozni és el kell simítani. A foltokat, különösen a zsíros foltokat, mosófolyadékot tartalmazó meleg víz alkalmazásával alaposan le kell dörzsölni, majd vízzel le kell öblíteni. A fal előkészítésének utolsó fázisát a falfelület alapozása jelenti. Az erre a célra használhatjuk a tapétaragasztót (1:80 keverési arányban) amely a falon vékony filmréteget képez, amely meggátolja, hogy a ragasztót a fal túl nagy mértékben szívja be. A felhasznált vizes oldatot a ragasztó csomagolásán lévő használati utasításban foglaltak pontos betartásával kell elkészíteni. A tapéta felragasztását legkorábban az alapozó felhordása után 24 órával lehet megkezdeni.

A tapéta felragasztása

A munka megkezdése előtt az elektromos berendezések biztosítékait ki kell kapcsolni, valamint ha lehetséges a padló szegélyléceit fel kell szedni. Ezután meg kell mérni a falak magasságát (a padlótól a tapétázott falfelület felső szegélyéig). A kapott méret, amelyet a fal esetleges magasságbeli eltérései miatt körülbelül 5cm-rel meg kell növelni, egyenlő lesz a tapétázási magassággal. A falra felragasztandó tapétacsíkok számának meghatározása után meg lehet kezdeni a tekercsek felvágását. Mintás tapéta esetén a vágást úgy kell végezni, hogy a minta megfelelően illeszkedjen. Struktúra tapéta esetén az átfedések illeszkedésére kell figyelemmel lenni. Egy fal tapétázásának befejezése után a szomszédos falfelülettel kell folytatni.
A ragasztó felhordását egyenletesen, széles ecsettel kell végezni. A felvitt ragasztó mennyisége feleljen meg a tapéta nedvszívó képességének. Ügyelni kell arra (különösen a szélekre), hogy a ragasztó a tapétacsík teljes felületét befedje. A munkát a tapétázó asztalon vagy más erre a feladatra megfelelően előkészített helyen kell végezni.
A ragasztóval bevont tapétacsíknak, nedvesnek és lágynak kell lennie. A ragasztó túl gyors megszáradásának megakadályozása érdekében a ragasztóval bekent tapétát össze kell hajtani úgy, hogy a papírréteget a ragasztó egyenletesen átitassa. Ez a pihentetési idő. Három-négy tapétacsíkot kell ragasztóval bekenni, majd összehajtani és a falra való felragasztás sorrendjében félretenni. A pihentetési időt a tapétagyártók megadják, épp ezért figyelmesen el kell olvasni a használati utasítást és a tapétázást annak betartásával kell végezni!

Ügyelni kell arra, hogy vinyl tapéták esetében csak a falfelületet kell ragasztóval bekenni, különben tönkretesszük azt!

A tapétázást a szoba egyik sarkánál kell kezdeni úgy, hogy az első tapétacsík körülbelül 2 cm szélességben átérjen a szomszédos falra. Erre a fal egyenetlensége miatt van szükség. A kezdővonalat függőónnal tűzzük ki, majd jöhet a tapétacsíkok falra ragasztása.

A tapéta felragasztását felülről lefelé kell végezni. Fogjuk meg a tapétacsík két felső sarkát és hagyjuk, hogy saját súlyánál fogva nyíljon szét.

Festőhenger vagy kemény szőrű kefe (megfelel tiszta, száraz, összehajtogatott ruha is) segítségével nyomjuk le és simítsuk ki a felragasztott tapétát, hogy az alatta lévő levegőbuborékok eltávozzanak. Annak érdekében, hogy a tapéta egyenletesen tapadjon, illetve a ragasztó megfelelő szétterítése céljából a tapétacsíkokat a széle felé irányuló függőleges és vízszintes mozdulatokkal kell simítani.

A tapétacsíkokat egymás után úgy kell felragasztani, hogy ne legyen közöttük hézag, illetve a tapéta mintája megfelelően illeszkedjen. A fölösleges mennyiségű ragasztót szivacs segítségével azonnal le kell törölni. A tapétacsíkokat háromféleképpen lehet egymáshoz illeszteni.

  1. A papírból készült vékony tapétát átlapolással kell illeszteni. Az illesztés történhet a két tapétalap egymás mellé csúsztatásával, majd a lapok pontos illesztésével.
  2. A két lapot átlapolással ragasztjuk a falra, majd az átlapolást középen átvágjuk, s a leeső széleket eltávolítjuk. 
  3. Az illesztéses módszernél mindig szükség van makulatúrára, vagyis aljazattapéta alkalmazására. Ez lehet egy vékony tapéta a falfelületen. Szerepe, hogy megakadályozza az illesztéseknél a tapéta száradás közbeni szétnyílását.
Jó munkát kívánunk!